WordPress thema installeren

WordPress werkt door middel van thema’s. Thema’s zijn sjablonen die de lay-out, kleuren en lettertypes bepalen van de gehele website. Het thema dat je kiest geldt voor de hele website. Met één klik kan je het hele uiterlijk van de website aanpassen. Je moet eerst een thema kiezen en daarna kun je je WordPress thema installeren.

WordPress thema kiezen

Wanneer je een WordPress thema gaat kiezen, is er een aantal elementen belangrijk om rekening mee te houden:

  • Snelheid: de snelheid van de website is erg belangrijk. Door de sterke toename in het gebruik van smartphones moeten websites toegankelijk worden gemaakt voor mobiele bezoekers. Ook voor zoekmachine optimalisatie is snelheid belangrijk: snellere websites scoren beter in Google.
  • Goede weergave op alle browsers: de website moet goed worden weergeven op Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Opera. Ook de mobiele browsers moeten niet vergeten worden.
  • SEO velden: de HTML code van een thema is erg belangrijk bij zoekmachine optimalisatie. Belangrijke onderdelen zijn: H-kopjes, title-tags, meta-discriptions en alt-teksten bij het invoegen van afbeeldingen.

Advies over gebruik van thema’s

Onze ervaring is dat zelfs bij sommige betaalde thema’s de HTML code niet voldoet aan de SEO eisen en de websites traag zijn. Als advies willen we dan ook graag meegeven dat je alleen WordPress thema’s van betrouwbare partijen moet gebruiken. Uit onderzoek is ook gebleken dat veel gratis WordPress thema’s virussen bevatten, daarom raden wij het gebruik van gratis thema’s die als download worden aangeboden af. Kijk hier voor een aantal betrouwbare en goede gratis WordPress thema’s.

WordPress thema installeren

Een WordPress thema wordt meestal aangeleverd in een .zip bestand. Het thema kun je in het algemeen installeren via de WordPress admin. Hiervoor ga je als volgt te werk:

  • Ga naar ‘Weergave’
  • Klik op ‘Thema’s’ en daarna op ‘Nieuwe toevoegen’
  • Hierna klik je op ‘Uploaden’
  • Selecteer nu het .zip bestand om het thema te uploaden
  • Activeer tot slot het thema via ‘Weergave’ en dan ‘Thema’s’.

Als bovenstaande manier niet werkt, moet het thema worden geüpload via een FTP programma. Hiervoor zijn de FTP gegevens van de webserver nodig. Deze bestaan uit een FTP-adres, een gebruikersnaam en een wachtwoord. Pak het .zip bestand uit en upload  deze naar de server in de map: /wp-content/themes/. Ga vervolgens naar ‘Weergave’ en dan naar ‘Thema’s’ om het thema te activeren.

Hulp nodig? WordPress training

Kom je er zelf niet uit met het installeren van je WordPress thema? Dan is de WordPress training iets voor jou. Tijdens deze training leer je hoe je het beste een thema kunt kiezen en vervolgens ga je dan samen met de trainer je gekozen WordPress thema installeren. Wanneer je de cursus WordPress volgt, krijg je van ons één WordPress thema die voldoet aan alle eisen. Vraag meer informatie aan over de training.